Ön Yazı (Kapak Yazısı)


    Ön yazı, özgeçmişin önüne eklenen ve kendinizi tanıttığınız kısa, net ve özgün kapak yazısıdır.

  Özgeçmiş, kişisel bilgiler, eğitim durumu, iş/staj deneyimleri gibi bilgileri sunduğunuz, genel olarak bütün açık pozisyonlara başvuru yapmak üzere hazırlanan yazılarken; ön yazı başvuru yapacağınız pozisyona özgü, fazla detaya girilmeden deneyimlerinizin ve kişisel özelliklerinizin pozisyona uygunluğunu anlattığınız tanıtım yazılarıdır.

  Ön yazı, işverenin sizinle ilgili ilk izlenimlerini oluşturması açısından önem taşır. Hangi pozisyona, niçin başvuru yaptığınızı, pozisyon için neden uygun bir aday olduğunuzu ve başvurduğunuz ilan için ne kadar istekli olduğunuzu işverene gösterme imkanı verir. Dolayısıyla, ön yazının amacı, potansiyel işvereninizi etkileyecek bilgiler sunarak, işvereni özgeçmişinizi okumaya ikna etmektir.

   Ön yazı,

  • giriş paragrafı
  • yeterlik ve motivasyon paragrafları
  • kapanış paragrafından oluşur.

   Giriş Paragrafı: Kendinizi tanıtıp, başvurduğunuz pozisyonla ilgili bilgiye nasıl ulaştığınızı ya da  varsa kimin aracılığıyla söz konusu ilana yönlendirildiğinizi açıklayabilirsiniz.

  Yeterlik ve Motivasyon Paragrafları: Ön yazının en önemli bölümlerinden biridir. Söz konusu pozisyonla neden ilgilendiğinizi, deneyim ve yetkinliklerinizin pozisyon için ne kadar uygun olduğunu örnekler vererek açıklamanız etkileyici olacaktır.

  Bu bölümde, özgeçmişinizde yazdığınız becerilerin hepsini özetlemekten kaçınmalısınız. Önemli olan, söz konusu pozisyonla ilişkili ve işverenin dikkatini çekecek özelliklerinizi sunmaktır.

   Genel bir başvuru için ön yazı hazırlıyorsanız, kariyer hedeflerinizden bahsedebilirsiniz.

   Başvurduğunuz şirket ya da kurumla ilgili bilgiye sahip olduğunuzu gösterecek şekilde, kurum kültürüne ne kadar uygun olduğunuzdan söz edebilirsiniz.

   Kapanış Paragrafı: İşverenle görüşme fırsatı verilmesi için ricada bulunarak ve iletişimi nasıl sürdürebileceğinizle ilgili bilgi vererek ön yazıyı sonlandırabilirsiniz.

   Özgeçmişinizi elden ya da posta yoluyla teslim edeceğiniz durumlarda ön yazıyı özgeçmişin önüne ekleyebilirsiniz. E-mail yoluyla göndereceğiniz durumlarda ise ön yazınızı e-mail metni olarak yazabilirsiniz.

   Örnek öz yazılar için TIKLAYINIZ.