Merkez Müdürümüzden Gençlere Mesaj...

 

Sevgili Gençler,

Eğitim adına atılan her bir tuğla, güzel ülkemizin geleceğini yapılandırmaktadır. O nedenle de, üniversitelerimiz ve siz değerli gençlerimiz, gelecek adına bizlerin umudusunuz.

Öğrencilerimizin ve mezunlarımızın kariyer planlamaları konusunda onlara destek olan Üniversitemizde Kariyer Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BUKAGEM) faaliyetleri, kariyer hedefleri doğrultusunda öğrencilerimize ışık tutuyor. Şu anda bazı mesleklerin gündemde olmadığını, fakat zamanı geldiğinde bugün halen doğmamış neslin, tercih edebilecekleri meslekler olacağına inanıyorum. Geçmişteki bazı mesleklerin de günümüzde geçerli olmadığını, dönemlerini tamamlamış olduklarını biliyoruz. Öğrencilerimizin gerek öğrenim hayatları, gerekse kariyer hedefleri doğrultusunda nitelikli projelerde yer alabilmeleri konusunda Kariyer Merkezimiz, etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklerde sektör temsilcileri deneyimlerini öğrencilerimizle paylaşıyor, böylelikle istihdam konusunda önünü görebilen, kariyer planlamasını nitelikli yapabilen öğrenci ve mezunlarımızın talepleri ile sektör taleplerinin aynı doğrultuda olması bizleri memnun ediyor. Üniversite olarak bölgemizde umut vadeden projelerin bilimsel altyapısını oluşturarak, kariyer yolculuğunda olan genç kardeşlerimizi bu nitelikli projelerle buluşturmayı amaçlıyoruz.

Artık dünyada devlet eliyle kalkınma bitti. Özel sektör ve girişimcilik bunun için çok önemli.

Fırsat, kaçtıktan, zaman geçtikten sonra durumun telafisi yoktur. Bugünkü durumumuz dünkü tercihlerimiz, bugünkü tercihlerimiz ise yarınki durumumuzdur.

Günümüzde bir iş kurmak, girişimci olmak, eski sınırları aşmak ve öncülük etmek demektir. Başarısız olmaktan korkmayın. Başarı, sıkı çalışmayla üstesinden gelinmiş başarısızlıktır. Gözlerinizi hedefinizden ayırırsanız, engelleri görmeye başlarsınız. Büyük yolculuklar küçük adımlarla başlar. Girişken olun, yeniden deneyin. Eski köye yeni adet getirin. İcat çıkarın.

Aslında başarı tam da yanımızda durmaktadır. Yeter ki o gayreti, o isteği gösterebilelim.

Meşhur bir filozofa:

- Servet ayaklarınızın altında olduğu halde neden bu kadar fakirsiniz? diye sorulduğunda:

- Ona ulaşmak için eğilmek lazım da ondan, demiş.

Öğrendiklerimiz sürekli değişiyor. Kariyer yolculuğunuzda sürekli olarak kendinizi ve deneyimlerinizi gözden geçirin. Bir noktadan sonra yaptığınız iş size veya siz yaptığınız işe bir şey katamıyorsanız; işleriniz rutine bağlandı ise dikkat edin. Hata yapmanıza çok az kalmış olabilir. Yenilenme ya da kendinizi geliştirme zamanı gelmiş demektir. Nobel ödüllü yazar Bernard Shaw “Eğer yürüdüğünüz yolda hiçbir engel yoksa o yol sizi hiçbir yere götürmez” demiştir.

Sakın ola ki, başladığınız işlerde yaptığınız şeyler size zor gelmesin. Kolaya kaçmayın, yüksünmeyin. Yolun başında hemen pes etmeyin, umudunuzu yitirmeyin. Çalışmadan emek harcamadan gelinen nokta başarı sayılmaz. Kolay kazanılan, kolay kaybedilir. Her işte emek şarttır. Belki sözler klasik ama, inanın ki işin özü budur.

Bu işi yapmak için mi okudum dediğiniz an hataya düşersiniz. Hataya düştüğünüzde de sıfırdan tekrar başlamak zorunda kalırsınız.

Heyecanınızı paylaşan arkadaşlar edinin. Yapılırken heyecan duyulmayan işler başarılamaz. O nedenle, sevdiğiniz işi yapın. İnsanlarla önyargısız diyalog kurun. 

Bir işveren gençlerden ne bekler ki diye sorarsanız her şeyden önce analitik düşünme ve sabır diyebilirim. Analitik düşünce, çok yönlü bakış açısı demektir. Teorikten çok pratiğe hizmet eder.

Diğer yandan sabır, azim ve kararlılığınız sizi gelecekte hedeflediğiniz noktaya taşıyacaktır.

Bunun en güzel örneği, bugün hepinizin bildiği bir restoran zincirinin hikayesidir. 68 yaşında iflas eden bir adam, yaptığı yemekleri tek tek ülkedeki restoranlara tattırarak çok cüzi rakamlara satmak ister. Ancak bir türlü olumlu yanıt alamaz. Ta ki 1.019’uncu restorana kadar. 68 yaşındaki bir adam yılmadan 1.019 restoranı dolaşmış ve başarıya ulaşmıştır. İşte bu adam KFC’nin sahibidir.

Bir diğer önemli unsur da, güvendir. Ticarette en büyük erdem güvendir. İnsanlar size güvenmezse iş hayatında var olamazsınız. "İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim." Dünyanın en büyük beyaz eşya üreten markalarından olan BOSCH’un kurucusu Robert BOSCH’un bu sözünü daima aklınızda tutunuz.

Kariyer planları yaparken, alışılagelmiş mesleklere değil gelecek vadeden mesleklere yönelin. Sizlerin de bildiği gibi emek yoğun teknolojilerden çok bilgi ve bilişim teknolojileri ön plana çıkmaktadır. Devir artık alın teri devri değil, akıl teri devridir.

Büyük buluşlara imza atanların yaşlarının ne kadar genç olduklarını dünya örnekleri bizlere göstermektedir. Üniversiteye devam ederken, kimi garajında, kimi evinde, bu işlere zaman ayırarak bugün hayatımıza yön vermişlerdir. Görüldüğü üzere başarı, fark yaratmaktır.

Sizlerin de çok iyi bildiği 2 dev marka, Apple, Google böyle ortaya çıkmıştır.

Hayal edin, kendinize güvenin ve zorlukların sizi yıldırmasına izin vermeyin..

Kürelleşen dünyada sürekli değişim parolası ekseninde dönerken, değişime karşı koymak mümkün değildir. Bir Çin atasözünün de dediği gibi, “Sorun kuyunun derinliği değil, hedefe ulaştırmayan ipin kısalığıdır”. Bu sebeple iş yapış şeklimizi sürekli gözden geçirmeli ve yeni yöntemler geliştirmeliyiz. Değişim, çağımızın öncelikli gereklerindendir. İpinizi uzatmaz ya da değiştirmezseniz, kuyudan su çekmeniz mümkün olmayacaktır.

Gelişen dünyada çok alan-satan-üreten ve ortaklık kültürü olanlar başaracaktır.

Şunu asla unutmayın, sizler bu ülke için çok önemli birer değersiniz. Başarı için sihirli bir değneye ihtiyacınız olmadığını; yapmanız gereken şeyleri, sorumluluklarınızı zamanında ve eksiksiz, sabırla, hevesle hayata geçirebilmek olduğunu unutmayın. Heyecan duyulmayan hiçbir iş başarılamaz.

Büyük hayaller kurun ve onu gerçekleştirme kararlığını gösterin. Çok başarılı bir eğitim dönemi ve sonrasında da başarılı bir kariyer dönemi geçirmeniz dileği ile sevgilerimi sunuyorum.


Doç. Dr. Hasan ŞAHİN

MERKEZ MÜDÜRÜ

Eylül 2022